tips schilderen plafond

De beste praktische tips voor het schilderen van een plafond

Zelf je plafond schilderen is niet moeilijk, echter moet er wel met een aantal zaken rekening gehouden worden om blunders te voorkomen. Een goed geschilderd plafond gaat immers jaren mee. Het zou zonde zijn als hierbij fouten worden gemaakt. Een lelijk afgewerkt is een doorn in het oog, daarbij is dit vaak niet makkelijk te herstellen. Om tijd, moeite en kosten te besparen raden we je daarom aan deze tips op te volgen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zoals bij veel klussen in en rond het huis is de voorbereiding ook bij dit klusje zeer belangrijk. Het is vrijwel onmogelijk om geen verfspatten achter te laten wanneer je jouw plafond gaat verven. Plak alles dus goed af met schildertape en afdekfolie om vlekken te voorkomen. Denk daarbij ook aan eventuele spotjes in het plafond, de gordijnen en de vloer. Ga je de muren ook schilderen? Begin dan altijd met het plafond, het zou zonde zijn wanneer je op je pas geverfde muren spat wanneer je bezig bent met het schilderen van je plafond. Zijn er meubels die in de kamer blijven staan dek deze dan ook af met afdekfolie, kranten of lakens. Bij de voorbereiding is het ook belangrijk om alvast na te denken over looppaden. Maak deze ruim zodat je elke hoek kan bereiken zonder opnieuw je meubels te hoeven verzetten.

Behandel de ondergrond

Een schoon plafond is de perfecte basis voor een mooi geverfd plafond. Ook hiervoor is een goede voorbereiding vereist. Het is altijd verstandig het plafond te behandelen met een zachte borstel en een vochtige doek. Hiermee kan vaak een groot deel van het vet en vuil van het plafond verwijderd worden. Vaak is het echter ook nodig om een ontvettingsmiddel of ammoniak te gebruiken om het plafond écht schoon te krijgen. Blijft er vuil of vet op het plafond achter dan zal de verf minder goed hechter waardoor de verf kan gaan afbladderen.

Een ander veelvoorkomend probleem is dat de ondergrond poederig is. Ook in dit geval zal de verf een stuk minder goed hechten aan het plafond. Je controleert dit eenvoudig door met een droge doek langs het plafond te wrijven. Komt er poeder vrij op de doek dan kun je het plafond behandelen door deze af te wassen of een verstevigend middel te gebruiken. Laat je hierbij adviseren door een expert die precies weet welk middel bij jou type ondergrond past.

Gebruik een primer

Veel mensen slaan deze stap vanwege kosten en moeite liever over. In veel gevallen blijkt echter dat het gebruik van een primer uiteindelijk kosten en moeite besparen. Het gebruik van een primer is verstandig vanwege de volgende voordelen:

  • De ondergrond wordt geneutraliseerd, het vochtgehalte komt in balans waardoor de afwerking laag minder snel droogt. Dit voorkomt barsten, scheuren en afbladdering in je pas geverfde plafond.
  • Door de primer zal de uiteindelijke verf beter hechten aan het plafond.
  • Vlekken van de ondergrond worden door de primer reeds gedekt, hierdoor zal je uiteindelijk minder lagen verf hoeven te gebruiken.

Zorg voor de juiste temperatuur in de kamer

Voor de mooiste afwerking van je plafond is het belangrijk dat de temperatuur in de kamer goed is. De beste temperatuur om te schilderen is ongeveer tussen de 10 en 20 graden. Hierdoor zal de verf niet te snel drogen en heb je meer tijd om te werken. Droogt de verf te snel dan zullen er sneller oneffenheden en strepen ontstaan. Ook is het belangrijk om tijdens het schilderen ramen en deuren gesloten te houden. Hierdoor blijft het vocht uit je verf in de kamer waardoor je meer tijd hebt om de verf egaal te verdelen over het plafond.

Neem geen pauzes

Om strepen en oneffenheden te voorkomen is het belangrijk het gehele oppervlak in één keer te schilderen. Verdeel daarvoor het gehele plafond in denkbeeldige kolommen van ongeveer 1m2. Werk steeds een kolom af en begin de volgende kolom met ongeveer een rolmaat op de vorige kolom. Werk al deze kolommen in een keer af voordat je pauze neemt. Op deze manier droogt de verf niet te veel op waardoor je een mooi egaal afgewerkt plafond zal krijgen. Is een volgende laag verf nodig? Neem dan wel de tijd om het plafond volledig op te laten drogen. Zijn er geen donkere plekken meer zichtbaar op het plafond dan is het plafond mooi opgedroogd en kan je beginnen met de volgende laag. Hierna kan de kamer geventileerd worden zodat het plafond gelijkmatig op kan drogen.