spouwmuurisolatie

Kan mijn spouwmuur worden geïsoleerd?

Besluiten om over te gaan tot het laten isoleren van je spouwmuren kan een hele goede, energiebesparende keuze zijn. Als je huis geschikt is voor isolatie van de spouwmuren, dan zal deze relatief kleine investering je uiteindelijk een flinke energiebesparing per jaar gaan opleveren. Je moet hierbij denken aan een rendement dat kan oplopen tot soms wel 30%. In elk geval zal spouwmuurisolatie je een besparing op je energierekening van minimaal enkele honderden euro’s per jaar gaan opleveren.

Leeftijd pand

Of de spouwmuren van je huis geschikt zijn voor isolatie hangt van verschillende factoren af. Ten eerste is de leeftijd van het pand van groot belang. Huizen die gebouwd zijn voor 1920 zijn sowieso niet voorzien van spouwmuren. Die bouwtechniek werd voor die tijd nog helemaal niet toegepast. Als je huis of pand stamt van voor 1920, dan is spouwmuurisolatie niet mogelijk, simpelweg omdat er geen spouwmuren in het huis aanwezig zullen zijn.

Als je huis is gebouwd na 1975, dan is de kans groot dat er tijdens de bouw al isolatiemateriaal, zoals kunststofschuim of kunststof (minerale) wol is aangebracht tussen de spouwmuren. Zeker vanaf de jaren tachtig werd deze techniek steeds vaker toegepast en is de kans groot dat je huis dus al geïsoleerd is.

Is er al spouwmuurisolatie aanwezig?

Je kunt van de buitenkant niet goed zien of er al spouwmuurisolatie aanwezig is in je pand. Dit kan alleen worden vastgesteld door een vakman. Een aannemer die gespecialiseerd is in het aanbrengen van spouwmuurisolatie uitnodigen om onderzoek naar de mogelijkheden voor isolatie van jouw pand te doen is een eerste stap die je zult moeten zetten.

De isolatiedeskundige zal door middel van het kijken naar de totale dikte van de muren en door het doen van een endoscopisch onderzoek vaststellen of je muren geschikt zijn. Daarvoor zullen er gaten in de voegen tussen de gevelstenen geboord worden, waardoor een kleine camera naar binnen gestoken kan worden. Doormiddel van de camerabeelden kan er in de spouw, de holle ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, gekeken worden om vast te stellen wat daar eventueel al aan spouwmuurisolatie aanwezig is en of er niet teveel oud bouwafval en slordig cement tussen de muren aanwezig is dat voor isolatielekken kan gaan zorgen.

Dikte van de gevel

De dikte van de gevel is mede bepalend voor de mogelijkheid tot het aanbrengen van spouwmuurisolatie. De meeste spouwmuren hebben een vrije, holle tussenruimte van ongeveer 10 centimeter. Om goedwerkende spouwmuur isolatie aan te kunnen brengen is een holle ruimte van minimaal 5 centimeter noodzakelijk.

Die tussenruimte wordt en werd destijds aangebracht om ervoor te zorgen dat doorslaand vocht door bijvoorbeeld regen vanaf de buitenmuur niet door zou trekken naar de binnenmuur. Dit was een doorbraak in het voorkomen van vochtplekken op de muren aan de binnenzijde van panden. Tot 1920 werd er altijd enkel steens gebouwd, dus met een slechts één enkele muur, die zowel de binnen- als de buitenmuur tegelijk vormt.

Ventilatie vanuit kruipruimte nodig?

Als spouwmuren al bij de bouw van isolatiemateriaal voorzien zijn, dan zullen de muren over het algemeen iets dikker zijn dan bij oudere spouwmuren, waarbij nog geen isolatie werd toegepast. Dit komt omdat er in een spouw eigenlijk altijd wat vrije ruimte over moet blijven voor ventilatie. Het basisprincipe van de spouwmuurconstructie is tenslotte dat het vocht moet afvoeren. Goede ventilatie is daarom essentieel voor een goede werking van zowel spouwmuren als van spouwmuurisolatie. Ventilatie vanuit bijvoorbeeld de kruipruimte is een goede optie, maar niet perse noodzakelijk. Je zult dan wel voor moeten zorgen dat er ergens anders voldoende isolatie mogelijkheden zijn om condens en vocht af te kunnen voeren vanuit je huis en de spouw.

De meest moderne materialen zoals gesiliconiseerde perlietkorrels, minerale wolvlokken of reumformaldehydeschuim zijn er wel op gericht om naast het isoleren ook nog vocht af te kunnen voeren, maar toch is en blijft een laagje lucht tussen het isolatiemateriaal en de buitenmuur het beste. Dit principe wordt in nieuwbouw toegepast, waarbij isolatieplaten van glaswol, steenwol of schuim alleen tegen de binnenmuur worden geplaatst.

Zijn de gevel, voegwerk, dak en dakgoten in goede staat?

Om te bepalen of je spouwmuur kan worden geïsoleerd is het ook van belang dat de gevel, voegwerk en de dakgoten in goede staat zijn. Als de voegen en gevel gescheurd of kapot zijn, dan zal er veel vocht door de buitenmuur naar binnen trekken. Dit vocht zal invloed hebben op de werking van de isolatie en de isolerende werking van de gebruikte materialen flink kunnen reduceren.

Als je dakgoten niet goed meer functioneren zal ook dit leiden tot meer vocht op en tussen je muren. Een lekke dakgoot laat plaatselijk veel water door en de kans dat er veel vocht zal doorslaan naar de binnenzijde van de buitenmuur. Dit kan bij een met korrels of schuim volgespoten spouw leiden tot vochtproblemen aan de binnenzijde van de spouwmuur.

Kosten spouwmuurisolatie

Ten opzichte van allerlei andere isolatiemogelijkheden voor je huis is spouwmuurisolatie relatief goedkoop. En daarmee ook nog eens heel rendabel. Doordat je energiekosten een paar honderd euro per jaar lager zullen zijn kun je de investering in spouwmuurisolatie al binnen enkele jaren terugverdiend hebben. Een jaar of vier is gemiddeld de tijd die het kost om de kosten terug te verdienen. In het onderstaande overzicht kun je zien wat de kosten van spouwmuurisolatie gemiddeld zijn:

Rijtjeshuis (60 m2 buitenmuur) € 500-€ 800,-
Hoekwoning (90 m2 buitenmuur) € 1.000-€ 1.250,-
Twee onder een kapper (100 m2 buitenmuur) € 1.200-€ 1.500,-
Vrijstaand huis (150 m2 buitenmuur) € 1.800-€ 2.100,-

Voor spouwmuurisolatie geldt nog altijd dat je slechts 6% BTW hoeft te betalen over de kosten. Ben je benieuwd naar de exacte kosten? Via de website van Javo Spouwmuurisolatie uit Rotterdam vind je meer informatie over de prijzen en verschillende isolatiematerialen.