led verlichting

Waarom LED verlichting steeds populairder wordt

Dat LED verlichting de toekomst heeft zal je niet verbazen. De verkoop van halogeenlampen en gloeilampen zal steeds verder onder druk komen te staan. De verkoop van gloeilampen is al verboden en die van halogeenlampen zal ook helemaal verboden worden is de verwachting.

Niet voor niets kiezen steeds meer mensen voor de energiezuinige LED lamp in plaats van andere vormen van verlichting. Ondanks het feit dat LED verlichting in verhouding qua aanschaf veel duurder is. Maar LED verlichting biedt veel mogelijkheden qua kleur en energiebesparing. LED verlichting wordt al jaren steeds populairder en dit zal door de vele mogelijkheden die het biedt ook wel zo blijven.

Wat is LED

Maar wat is LED verlichting eigenlijk precies? Hoe werkt het en waarom is het zoveel rendabeler dan bijvoorbeeld een gloeilamp? LED staat voor Light Emmiting Diode, in het Nederlands te vertalen naar licht uitstralende diode. Een diode is een halfgeleider. Een stukje materiaal waar stroom doorheen gestuurd kan worden. Door stroom (slechts 2 tot 5 Volt) door een LED lampje heen te sturen gaat de kleine halfgeleider licht uitstralen. De kleur van de halfgeleider is ook de kleur van het uitgestraalde licht. Eén enkel LED lampje straalt niet heel veel licht uit, maar als je er meerdere bij elkaar plaatst krijg je juist veel licht tegen een hele lage stroomspanning.

Voor- en nadelen

LED verlichting is zo populair omdat de voordelen over het algemeen zeker opwegen tegen de nadelen. Er kleven namelijk erg weinig nadelen aan het gebruik van LED verlichting. Eigenlijk de enige nadelen zijn:

 • Hoge aanschafprijs ten opzichte van andere soorten lampen
 • Grote verschillen in kwaliteit aangeboden LED lampen
 • Niet heel geschikt als lampen in spotjes omdat de warmte niet voldoende weg kan uit de lamp

Maar voordelen zijn er ook. Hieronder vind je ze op een rij:

 • LED licht is heel erg schokbestendig
 • LED lampen stralen aan de voorzijde weinig warmte uit
 • Goede kwaliteit LED lampen hebben hele lange levensduur
 • LED lampen verbruiken weinig energie, hoog rendement
 • Eenvoudig diverse kleuren verlichting toepasbaar
 • LED lamp gaat tot 25x langer mee dan een gloeilamp
 • Opwarming van de LED lamp is niet nodig, LED is direct op volle lichtsterkte
 • LED licht is uitstekend dimbaar

Energiebesparend

Van alle hierboven staande voordelen van LED verlichting is de energiebesparende factor misschien wel het grootste voordeel. Een LED lampje werkt al op een hele lage spanning en verbruikt een veel lager wattage dan bijvoorbeeld een gloeilamp voor dezelfde uitstraling aan licht. Ter vergelijking: Een gloeilamp geeft 15 tot 20 Lumen per Watt en een LED lamp levert je wel 40 tot 60 Lumen voor hetzelfde wattage. De lichtopbrengst van een moderne, witte, LED lamp is daarmee wel zo’n 25% hoger. De verwachting is dat deze verhouding door nieuwere technieken op heel korte termijn nog veel gunstiger zal gaan worden voor de LED lamp.

Tabel vergelijking WATT gebruik

Om de energiezuinigheid van een LED lamp nog wat meer inzichtelijk te maken zie je hieronder een tabel waarin je de waardes van LED lampen, gloeilampen en spaarlampen kunt vergelijken.

Lumen per Watt Levensduur in branduren
LED 40 tot 60 100.000
Gloeilamp 12 tot 15 1.000
Spaarlamp 60 10.000

 

Je ziet dat het aantal Lumen van een spaarlamp eigenlijk hetzelfde is als van een LED lamp. Wat stroomverbruik betreft is de huidige LED lamp nog niet heel erg in het voordeel, maar de verwachting is dat dit heel snel zal veranderen, in positieve zin voor de LED Lamp.

Waarin de LED lamp zijn concurrenten ver voorblijft is de levensduur. Het aantal branduren van een LED lamp is vele malen hoger. Wanneer je daarbij alle andere voordelen zoals het onbeperkt aan- en uitschakelen, de directe volledige lichtsterkte van de lamp en het feit dat er in LED lampen geen schadelijk stoffen zitten voegt, dan wint de LED lamp nu de strijd al veruit.