huis inrichten

Welke kleurenstijl past bij mijn huis?

Een huis inrichten is een kunst op zich. De inrichting wordt deels uiteraard bepaald door je budget, maar nog voor een veel groter deel door je smaak. En smaken verschillen. Dat maakt het zoeken van een kleurenstijl waarin je een huis of een deel daarvan wilt inrichten zo leuk.

Door precies de kleuren toe te passen die volledig aansluiten bij jouw smaak creëer je een stukje persoonlijkheid in je huis. Door middel van kleurgebruik kun je de sfeer van een ruimte heel erg beïnvloeden. Zoeken naar een kleurstijl die echt bij je past zal zorgen dat je in een interieur komt te leven dat ook echt bij je past. Helder blauw of fel wit licht geeft bijvoorbeeld een heel veel ‘koeler’ effect dan het gebruik van gele, rode of crèmekleurige tinten.

Tips voor kleuren en materialen die passen bij een basic interieur

Ton sur ton

Het toepassen van het Ton sur Ton principe ken je waarschijnlijk wel uit de modewereld. Ton sur Ton betekent niets anders dan dat slechts één kleur gaat gebruiken om een ruimte in te richten. Een woonkamer in bruine aardetinten bijvoorbeeld of een keuken in het blauw en een slaapkamer geheel in geel of groen uitgevoerd. Ook de raam-aankleding, de meubels en de accessoires.

Dat klinkt misschien oersaai, maar is het zeker niet. Het is juist heel uitdagend om het nu net niet saai, maar juist ontzettend sfeervol en rustgevend te krijgen door maar één kleur te gebruiken. Wat hierbij belangrijk is, is dat je die ene kleur in allerlei verschillende tinten toe gaat passen. Licht met donker, maar ook de pastelkleurig in weer diverse tinten kan een werkelijk schitterend effect hebben in huis.

Harmonieuze kleuren

Het gebruiken van harmonieuze kleuren in je interieur geeft eenheid en rust aan je huis. Door bewust na te denken over wat je voor uitstraling per ruimte wilt creëren ben je al een eind op de goede weg, maar denk meteen ook eens na over de combinatie van verschillende ruimtes. Wanneer je de keuken, de woonkamer, maar ook de hal en je toilet allemaal in harmonie met elkaar inricht, dan straalt je hele huis rust en eenheid uit.

Harmonieuze kleuren gebruiken kan door het bovengenoemde Ton sur Ton principe te gebruiken helemaal tot in werkelijk alle details doorgevoerd worden. Maar je kunt ook door contrastkleuren te gebruiken nog steeds een prima harmonie ontwikkelen in je huis.

Contrasterende kleuren

Contrasterende kleuren zijn kleuren die op een kleurenpallet elkaars tegenovergestelde vormen. De meeste weergaven van kleurpaletten voor interieurs zijn rond. Tegenover de ‘warme’ kleuren zoals geel, oranje en rood staan de ‘koele’ kleuren blauw, groen en paars.

Dat we de ene kleur warmer vinden ogen dan de andere wordt door de manier waarop onze hersenen de kleuren verwerken bepaald en dit werkt bij bijna alle mensen hetzelfde. Als je een bepaalde kleur als basis voor je inrichting gebruikt, dan kun je met bijvoorbeeld allerlei accessoires in contrastkleuren meer levendigheid in een ruimte creëren. Het gebruik van contrastkleuren kun je ook toepassen door meubels te plaatsen in een hele andere kleur dan de muren of heel simpel al door je kozijnen in twee verschillende kleuren of kleurtinten te verven.

Tips voor kleuren en materialen die passen bij een industrieel interieur

Kies de stijl die bij jou past

Voor welke interieurstijl en voor welke kleurstijl je ook wilt kiezen, neem altijd een stijl die bij je past. Door diverse woonbladen en lifestylebladen word je overspoelt met ideeën en trends. Hier een stijl uithalen is natuurlijk prima, maar zorg er wel voor dat je niet alleen maar op de trends let. Ga uit van jezelf. Vind je de trend echt leuk? Of ben je die stijl waarschijnlijk heel snel zat? Dat is geen probleem wanneer je elk jaar je huis wilt herdecoreren, maar wanneer je iets langer met je gekozen stijl wilt doen, blijf dan dicht bij jezelf.

En test kleuren altijd eerst uit op de plaats waar je ze zou willen gaan gebruiken. Lichtinval heeft heel veel invloed op kleuren. Iets wat er in een blad of een winkel supergaaf uitziet kan door een bepaalde lichtinval of juist door gebrek aan licht in jouw ruimte een heel ander effect hebben.

Suggesties: Kijk voor meer tips voor het inrichten van je huis op de site van VT-Wonen.