tips besparen traprenovatie

5 tips om te besparen op traprenovatie

Is je trap versleten of past deze niet meer bij je interieur? Dan is het wellicht tijd om je trap te onderwerpen aan een renovatie. Dit kan je gang of kamer een totaal nieuwe uitstraling geven. Het is in de meeste gevallen immers een grote blikvanger in je huis die ook nog eens constant gebruikt wordt. Bij het renoveren van je trap kan je het zelf zo gek maken als je wilt. Kies je bijvoorbeeld voor enkel een nieuw likje verf dan kost dit je waarschijnlijk enkele honderden euro’s. Wil je echter gebruik gaan maken van andere materialen of de trap gaan bekleden, dan kunnen de kosten een stuk hoger oplopen. We geven je hierbij tips voor een betaalbare renovatie voor je trap.

Trap verven

Een nieuwe lik verf over de trap er weer als nieuw uit laten zien. Is de trap beschadigd dan kan je kiezen voor dezelfde kleur om de trap weer op te knappen. Ben je uitgekeken op de kleur van de trap of wil je de trap beter bij je interieur laten passen dan kan je uiteraard ook voor een nieuw kleurtje kiezen. Het opnieuw verven van je trap een relatief goedkope maar tijdrovende optie. Het is belangrijk dat je hier de tijd voor neemt zodat je langer plezier hebt van je nieuwe trap. Belangrijke stappen bij het opnieuw verven van de trap zijn het repareren van beschadigingen, het verwijderen van de vorige verflaag en het ontvetten en stofvrij maken van de trap. Door deze stappen op de juiste manier uit te voeren gaat de trap weer jarenlang mee. Hoe meer tijd je hiervoor neemt, hoe duurzamer de renovatie.

Doe-het-zelf trapbekleden

Ook het zelf bekleden van je trappen kan makkelijker zijn dan je wellicht denkt. Er zijn verschillende kant en klare pakketten beschikbaar waarmee je zelf je trap kan bekleden. De overtreden zijn relatief makkelijk te plaatsen, echter is het wel weer een tijdrovende klus. Dit zit hem vooral in het passen en meten van de treden en het materiaal. De pakketten worden vaak volledig met lijm en kleurkit aangeboden waardoor je direct aan de slag kan. Door gebruik te maken van de overzettreden ziet je trap er weer uit als nieuw terwijl je gebruik maakt van je oude trap als raamwerk. Er kan voor verschillende soorten materialen gekozen worden zoals beton, hout, zeil en tapijt. Je bespaart een hoop kosten door de treden zelf te plaatsen in plaats van dit uit te besteden aan een professional. De precieze kosten zijn afhankelijk van onder het materiaal, de lengte van de trap en de vorm van de vorm van de trap.

LED-verlichting

Het plaatsen van LED-verlichting in je trap is helemaal hip. Op deze manier geef je de trap een totaal nieuwe uitstraling zonder dat er veel verbouwd hoeft te worden. Hierdoor zijn de kosten van de renovatie relatief laag. De LED-verlichting wordt in strips verkocht die eenvoudig onder de treden geplaatst kunnen worden. Hierdoor licht je trap op waardoor er meer licht ontstaat in de vaak wat donkere gangen waar trappen vaak staan. Je hoeft je hierbij geen zorgen te maken over de kosten aan energie, deze zijn namelijk zeer beperkt. Ook maakt het de trap een stuk veiliger, tredes zal je niet snel meer over het hoofd kunnen zien.

Kwaliteit materialen

Ook voor de renovatie van trappen gaat het spreekwoord goedkoop is duurkoop op. Trappen worden vaak intensief gebruikt. Dagelijks vangt de trap de stappen van de bewoners en bezoekers van je huis op. Het is dan ook niet raar dat de trap na enige tijd zal gaan slijten. Door te kiezen voor sterke materialen zal de trap een stuk langer meegaan. Uiteindelijk is het kiezen van een duurder materiaal dan ook vaak slimmer dan een goedkoop materiaal dat al snel weer vervangen moet worden. We zien tegenwoordig steeds meer trappen van PVC in de meest hippe kleuren. Dit materiaal is vele malen sterker dan bijvoorbeeld het veelgebruikte en relatief goedkope laminaat dat vaak gebruikt wordt. Een PVC trap is wat duurder maar zal de trap intensief gebruikt worden dan is het wellicht een verstandige keuze.

Kosten traprenovatie uitbesteden

Heb je niet de tijd of mogelijkheid om zelf je trap(pen) te renoveren dan kan je de renovatie uiteraard ook uitbesteden aan een bedrijf. Om een goed beeld te krijgen van de kosten is het verstandig om verschillende offertes aan te vragen. De prijzen kunnen namelijk flink verschillen per bedrijf. Daarnaast is je onderhandelingspositie sterker wanneer je weet hoe duur de renovatie bij de concurrent kost. Zoals benoemd moet ook gekeken worden naar de kwaliteit van de offertes, trappen worden vaak intensief gebruikt en moeten daar dus ook tegen bestemd zijn.

Kosten besparen bij uitbesteding

Wil je de klus uit besteden maar niet te veel kosten maken? Dan is het verstandig de offerte per onderdeel te laten specificeren. Op deze manier zie je precies wat er gedaan moet worden en wat hier de kosten voor zijn. Wellicht kun je verschillende taken toch zelf uit voeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schuren van de trap of het netjes afplakken van de randen. Op deze manier kun je alsnog honderden euro’s besparen op de uiteindelijke rekening.