voordelen nadelen soorten zonwering

Voor- en nadelen van soorten zonwering

Als je het in huis in de zomermaanden aangenaam en zo veel mogelijk koel wilt houden, dan is het aanbrengen van zonwering onontbeerlijk. Maar zonwering is niet zomaar zonwering. Je kunt kiezen uit tal van mogelijkheden als het om zonwering gaat. Waarbij elke soort zonwering zijn eigen voordelen en nadelen heeft.

Zo is de ene versie veel windgevoeliger dan de andere. Of je kunt door een screen voor de ramen zo goed als niet meer naar buiten kijken terwijl dit met een knikarm zonnescherm nog wel mogelijk is. Ook de manier van bevestigen van de diverse soorten zonwering kunnen doorslaggevend zijn bij het kiezen voor een bepaalde vorm.

Knikarm- of uitvalscherm?

Knikarmschermen zijn vooral bedoelt als zonwering voor over zowel een terras als over het naastliggende raam. Een knikarmscherm beslaat over het algemeen een grote oppervlakte en staat vrij loodrecht op de muur waar het knikarmscherm aan bevestigd is. Je kunt onder het scherm heerlijk uit de zon zitten, waarbij je raam ook meteen vrij blijft van direct zonlicht.

Een uitvalscherm is in eerste instantie bedoelt om de zon van het raam te weren. De totale oppervlakte van een schuin naar beneden vallend uitvalscherm is daarom ook veelal kleiner dan van een knikarmscherm. Voordeel van een uitvalscherm is daarmee meteen dat het iets goedkoper zal zijn. Maar nadeel is dat je er niet onder kunt zitten en dus nog aparte zonwering voor boven je terras nodig zult hebben.

Shutters of rolluiken?

Shutters zijn een vorm van heel stijlvolle binnenzonwering. Als je dergelijke houten zonwering aan de buitenzijde van je huis plaatst, dan spreek je over luiken. Shutters zijn in feite binnenluiken die je aan de binnenzijde van je raam gebruikt om zonlicht en teveel warmte van de zon te weren. Originele shutters en luiken zijn in principe altijd van hout gemaakt, maar er bestaan tegenwoordig ook genoeg kunststof modellen met bijvoorbeeld een houtlook. Shutters en luiken geven heel veel uitstraling je huis. Wel nemen ze relatief veel ruimte in, zijn erg beeldbepalend en veelal vrij prijzig.

Rolluiken

Rolluiken zijn veelal bedoelt voor gebruik aan de buitenzijde van het raam. Je kunt ze ook aan de binnenzijde van je raam plaatsen, maar dan spreek je over rolgordijnen of screens. Voordeel van rolluiken is dat ze op het moment dat ze geen dienst doen als zonwering opgerold in een houder zitten. Nog een voordeel is dat je kunt kiezen voor rolluiken met elektrische bediening uit huis vandaan. Je hoeft dan niet eerst naar buiten om de zonwering voor je raam te plaatsen.

Elektrisch of handgeschakeld?

Deze vorm van elektrische bediening is ook mogelijk voor screens, uitvalschermen of knikarmschermen. Voordeel is dat het je vrij weinig moeite zal kosten om vanuit je huis de zonwering omlaag te laten zakken of uit te laten klappen. Het kost geen kracht en gaat snel.

Nadeel is dan weer dat voor de bevestiging van het systeem aan een binnenmuur een gat in je buitenmuur gemaakt zal moeten worden. Dit verhoogt het risico op lekkages, maar als het goed en door een vakman gedaan wordt zal dit risico laag zijn. Verder zijn elektrische systemen iets gevoeliger voor schade dan een handgeschakeld systeem. Wanneer je handmatig je zonwering moet laten zakken of uitklappen, dan zal dit je meer energie kosten, maar de kans op vastlopen of stuk gaan in aanzienlijk kleiner. Waarbij je eventuele problemen vaak ook eenvoudiger zelf weer op kunt lossen.

Wat is de beste keus voor jouw situatie?

Het beantwoorden van deze vraag kun je eigenlijk alleen zelf doen. Je moet jezelf hiervoor afvragen wat je verwachtingen van je zonwering zijn. Wil je alleen je raam vrij houden van zonlicht? Of ook meteen je hele terras in de schaduw zetten? Verder zijn de mogelijkheden ook afhankelijk van de plaats waar de zonwering moet komen.

Het kan zijn dat er niet genoeg ruimte is om een bepaalde vorm van zonwering toe te passen. Dit kan qua bevestiging zijn, maar ook omdat je een raam of deur open wilt kunnen blijven doen terwijl je er zonwering voor hebt. Streep al je wensen weg tegen de mogelijkheden die er zijn en dan kom je uit bij de beste keus zonwering voor jouw situatie.