5 tips interieurfotografie

De 5 beste tips voor fotografie van uw interieur

Grote kans dat u uw huis vanbinnen gaat fotograferen met als doel uw huis te verkopen. Het aanbod van koophuizen verloopt tegenwoordig sterk via internet, waar foto’s en een sterke, visuele indruk cruciaal zijn. Hoe zorgt u ervoor dat in de zee van het grote aanbod vandaag de dag, dat te zien is op het internet, uw woning eruit springt voor potentiële kopers? Hier geven we u de 5 beste tips.

Goede fotografie van uw interieur bestaat grofweg uit twee delen. Allereerst moet u de ruimtes zelf goed in orde maken. Uw meubels staan misschien goed om te wonen, maar misschien kan het net iets fotogenieker. Ook opruimen doet wonderen. Daarnaast is het een kwestie van compositie en fotografie. Kies de beste hoek en bepaal goed wat u wel in beeld wilt hebben, en wat niet. Hoe beter de foto gemaakt is, hoe meer kans dat deze positief opvalt.

Tip 1: Zorg voor ruimte

Veel elementen in een foto verstoren het beeld. Als de foto van uw woning te druk is door te veel meubels of spullen, dan oogt dat niet prettig voor potentiële kopers. Zij kunnen zich dan geen goed beeld vormen van de ruimte. Bovendien houdt niemand van te veel rommel. Een opgeruimd huis ziet er veel beter uit, in het echt, maar zeker ook op een foto. Dat zal zeker de verkoopkansen goed doen. Uw woning komt beter tot zijn recht op Funda.nl of Jaap.nl.

U hoeft zich zeker niet te schamen voor een mooi interieur met stijlvolle meubels, maar te veel meubels is vaak te druk en komt niet goed over op een foto. Zorg ook voor het opruimen van rondslingerende persoonlijke items, en ruim alles goed op. Dit geldt overigens ook voor de buitenkant van de woning: maak de tuin en het terras ook even netjes in orde voor u gaat fotograferen.

Tip 2: Zorg voor licht

Een fris, lichte interieur straalt veel meer uit dan een donker hok. In het echt kan uw interieur heel gezellig ogen met dimlicht en wat kaarsjes, maar op een foto komt dit amper over. Het beste resultaat verkrijgt u op de tijdstippen en momenten dat uw interieur optimaal wordt voorzien van natuurlijk licht, dus overdag op een zonnige dag. Natuurlijk ligt overbelichting ook op de loer, dus maak bijvoorbeeld geen foto’s van ramen die direct door de zon verlicht worden.

Wordt uw interieur niet overal evenveel verlicht? Ondersteun dan het licht van buiten met de lampen binnen, met een (kantelbare) flitser, of met HDR-fotografie. Nog een tip: schaduwwerking door direct zonlicht kan mooi zijn, maar datzelfde zonlicht is ook hard en fel, en dat ziet er niet altijd mooi uit. Met vitrages of dergelijke zonwering kunt u ook juist een mooie, diffuse lichtverspreiding creëren waarin uw interieur optimaal tot recht komt.

Tip 3: Zorg voor verticale lijnen

Hoeken tussen muren, tafelpoten, de randen van kasten, deurposten: interieurs zitten vol met verticale lijnen. Dit zijn handige ankerlijnen voor het menselijk oog, bij het interpreteren van een beeld. Dit is zeker het geval bij interieurfoto’s, waar horizontale lijnen vaak ontbreken of diagonaal vervormen door perspectiefwerking. Daarom is het belangrijk om niet alleen rechte lijnen op te zoeken in de compositie van uw foto’s, maar ook om ze recht te houden.

Het recht houden van verticale lijnen in uw foto’s doet u door de camera 100% rechtop te houden. De beste manier om dit te doen, is door optische hulpmiddelen, zoals, rasterlijnen, in de viewfinder van uw camera te gebruiken. Meestal is dit aan te zetten in een instelling in het menu van uw camera, of met een speciale knop. Als u het professioneler wilt aanpakken, zijn er ook speciale waterpasjes te koop, of voorzetglazen met rasterlijnen.

Tip 4: Gebruik een groothoekobjectief

Fototoestellen nemen beelden anders waar dan het menselijk oog. Dat kan tot teleurstellende fotoresultaten leiden als u daar niet op bedacht bent, maar het kan ook juist in uw voordeel werken. Met speciale lenzen kunt u namelijk optische trucs uithalen die uw interieur er prachtig uit laten zien. Een zo’n lens is een groothoeklens. Een groothoeklens maakt de beeldverhoudingen zo, dat objecten dichtbij er in een foto dichterbij uitzien, en objecten veraf juist verder weg. Zo lijkt uw interieur gemakkelijk een zee van ruimte.

Een groothoeklens behoort tot de standaarduitrusting van de meeste fotografen, en zeker van interieurfotografen. Maar voor de gemiddelde consument is het niet meteen een standaardlens: groothoeklenzen zijn erg duur en hebben een redelijk specifiek toepassingsgebied. Gaat u zelf fotograferen, dan is het misschien beter om een groothoeklens te lenen of te huren, indien mogelijk. Vanzelfsprekend heeft u dan wel een camera nodig met verwisselbare lenzen.

Tip 5: Schakel een fotograaf in voor interieurfotografie

Er zijn verschillende redenen te bedenken om het fotograferen van uw interieur aan een ingehuurde professional over te laten. In de eerste plaats is er de kwestie van apparatuur. Voor goede interieurfotografie is er een veelheid aan apparatuur beschikbaar die allemaal een beperkt toepassingsgebied hebben. Flitsers, lenzen, zelfs accessoires zoals lichtreflectoren tillen foto’s echt naar een ander niveau, maar dit allemaal zelf aanschaffen alleen maar voor een paar interieurfoto’s is natuurlijk gekkenwerk.

Ten tweede heeft een professionele interieurfotograaf jarenlange ervaring in compositie, belichting en wanneer welke apparatuur te gebruiken. Een groothoeklens is prima voor bepaalde foto’s, maar vervormt juist veel te veel in andere foto. Een professional weet wat voor soort foto’s werken, en welke niet. Door hun ervaring kunnen ze dat snel in uw interieur spotten. Bovendien zijn de tarieven niet hoog. Voor een klein bedrag komt u al snel tot een topresultaat wat interieurfoto’s betreft.

Op zoek naar een goede fotograaf? Op Fotograaf-gids.nl vindt u een overzicht van alle fotografen in Nederland!