dakraam of dakkapel

Dakraam of dakkapel? Wat is de beste keus?

Het dakkapel en het dakraam hebben een belangrijke gemeenschappelijke eigenschap, namelijk het creëren van extra licht in een ruimte. Dit is dan ook vaak de reden dat mensen een van deze opties laten plaatsen in huis of kantoor. Vervolgens moet een keuze gemaakt worden tussen een kapel of raam. Hierbij zetten we de voor- en nadelen van deze twee voor je op een rijtje om je te helpen met deze keuze. Allereerst zullen we je meer informatie geven over zowel een dakkapel als het dakraam.

Wat is het verschil?

Een dakraam is letterlijk wat het woord zegt; een raam in je dak. Dit raam is vaak geplaatst in een schuin dak om meer licht in de onderliggende ruimte te creëren. Het raam ligt in dezelfde hoek als het dak waardoor deze hier als het ware in opgenomen wordt. Vaak kan het raam ook geopend worden. Op deze manier kan via het dakraam de ruimte ook geventileerd worden. Het dakkapel is ook een dakraam, echter is deze verticaal op het dak en in een uitbouw geplaatst. Deze uitbouw bestaat vaak uit twee driehoekige zijkanten en een afdekking. Ook in het dakkapel worden vaak ramen geplaatst welke geopende kunnen worden voor ventilatie. Door deze uitbouw creëer je naast extra licht ook direct extra ruimte in de onderliggende kamer.

Kosten

Een groot en (voor veel twijfelaars) belangrijk verschil tussen de twee opties zijn de kosten. Een eenvoudige dakkapel kost al snel een paar duizend euro, voor een eenvoudig dakraam betaal je een paar honderd euro. Heb je echter de ruimte om deze kosten te maken dan is het toch verstandig beiden opties open te houden. De extra (sta)ruimte die de dakkapel oplevert kan namelijk een grote meerwaarde zijn voor je huis. Bij het dakraam creëer je enkel meer licht, de meerwaarde voor je huis is hierbij vaak minder hoog.

Een houten dakkapel is verkrijgbaar vanaf €2.900,-. Dit betreft een kleine dakkapel met een breedte van één tot anderhalve meter met een plat dak, één draai-kiepraam en enkele kozijnen. Een handige tabel met overzicht van de prijzen van houten dakkapellen vind je op de website Jarino.nl.

Plaatsing van het dakkapel of het dakraam

Wist je dat zowel een dakkapel als een dakraam binnen één dag geplaatst kan worden? De ramen bestaan vaak uit één stuk die in het dak geplaatst kunnen worden. Ook de dakkapellen worden vaak reeds in één stuk geleverd. De zogenoemde prefab dakkapellen zijn in de fabriek al in elkaar gezet waardoor ze op locatie enkel op het dak geplaatst hoeven te worden. Wat betreft de verbouwing zijn beiden oplossingen om meer licht in het huis te creëren dus ongeveer gelijk. Er zal ongeveer even lang aan het dak gesleuteld worden en ook de troep die de verbouwing met zich meebrengt zal ongeveer hetzelfde zijn.

Vergunning

Een nadeel van het plaatsen van een dakkapel kán zijn dat je een vergunning nodig hebt. Hier heb je bij het plaatsen van een dakraam niet mee te maken, dit is vrijwel altijd vergunning vrij. Bij het plaatsen van de dakkapel moet altijd nagegaan worden of je een omgevingsvergunning nodig hebt. Heb je deze nodig dan gaat je dit extra tijd en geld kosten. Voordat het dakkapel geplaatst kan worden moet de vergunning aangevraagd worden en hier gaan vaak enkele maanden overheen. Dit kun je zelf doen bij de gemeente als je voldoende kennis hebt over de aanvraag en eisen, anders kun je het ook door een specialist laten doen. Echter komt het steeds vaker voor dat er geen vergunning aangevraagd hoeft te worden. Hieraan zijn wel strikte regels gebonden. Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen van de dakkapel en de precieze plaats van de kapel op het dak.

Extra stahoogte met een dakkapel

Het grootste voordeel van een dakkapel in vergelijking met een dakraam is de extra ruimte die je creëert. Heb je een laag en schuin dak? Dan kan de uitbouw in de vorm van een dakkapel de oplossing zijn om toch in de zolder te kunnen staan. Direct na het plaatsen van de dakkapel heb je extra m2 in je huis. Vaak worden ruimtes met een schuin dak en zonder licht als opberghok gebruikt. Plaats je een dakkapel dan kan de kamer door het licht, de extra ruimte en de mogelijkheid om te ventileren voor andere doeleinden gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan een extra slaapkamer of een studeerkamer.

Twijfel je nog?

Twijfel je nog tussen een kapel of raam dan is het verstandig de voor- en nadelen van beiden onder elkaar te zetten. Daarbij is het belangrijk om jouw belangrijkste doeleinden helder te krijgen. Gaat het je vooral om het licht dan kan het dakraam een goede en relatief goedkope optie zijn. Heb je een laag dak en wil je extra ruimte creëren dan is enkel de dakkapel geschikt. Daarbij moet naar het budget gekeken worden. Heb je voldoende budget om een dakkapel te plaatsen? Houdt hierbij rekening met de dakkapel maar ook met de plaatsingskosten en de eventuele vergunningskosten.