3 meest gemaakte fouten stucwerk

De 3 meest gemaakte fouten bij stucwerk

Ga je zelf stucen dan is het verstandig je eerst goed te verdiepen in dit vakwerk. Doe je het goed? Dan gaan de muren en plafonds jarenlang mee. Zijn er foutjes gemaakt tijdens het stucen dan kijk je hier echter ook jaren tegenaan. Het herstellen van de fouten brengt vaak veel werk met zich mee. Ook de kosten voor het herstellen van de muren en plafonds kunnen hoog oplopen. Om dit te voorkomen geven we je hierbij enkele tips. We bespreken een aantal veelgemaakte fouten bij het stucen van je muren en plafonds.

Ondergrond

Voor je begint met het stucen van je muren en/of plafond is het zeer belangrijk te kijken naar de ondergrond. Het stucwerk kan namelijk op lang niet alle ondergronden goed hechten. Zo zijn er ondergronden met een sterk absorberende werking of juist totaal niet zuigende ondergrond. In het ergste geval hecht de ondergrond dermate slecht dat het stucwerk volledig van de muur af zal vallen. Door de ondergrond met het juiste middel te behandelen alvorens je gaat stucen zal de ondergrond wel hechten. Ga je zelf stucen laat je dan informeren over welk middel geschikt is voor jouw type muren. Heb je muren die sterk absorberen dan kan gebruik gemaakt worden van een voorstrijkmiddel. Heb je juist geen zuigende muren waardoor het stucwerk niet hecht dan kan gebruik gemaakt worden van een hechtmiddel zoals beton contact. Er zijn ook ondergronden waarop niet gestuct kan worden, dit zijn bijvoorbeeld hout en multiplex.

Voorbehandeling van de muren

Het zelf stucen van je muren en plafonds is een intensieve en tijdrovende klus. Voor het beste resultaat is het verstading deze tijd wel te nemen. Hierdoor zal je uiteindelijk een stuk langer plezier hebben van je stucwerk. Dit begint bij de voorbehandeling van de muren. Denk hier niet te licht over en neem de tijd om de huidige muren perfect glad te maken. Vooral bij oudere huizen zitten er vaak gaten en scheuren in de muren. Vul deze op en geef het materiaal voldoende tijd om uit te harden. Dit kan enkele dagen duren. Zijn er veel onregelmatigheden in de muren of zelfs kromme muren dan kan ook gebruik gemaakt worden van stucprofielen. Een gladde ondergrond is de perfecte basis voor mooi stucwerk. Het stucwerk zal hierdoor goed aan de muur hechten en beter isoleren.

Scheuren in het stucwerk

Een veel gemaakte fout is dat het drogen van het stucwerk wordt geforceerd. Uiteraard wil je zo snel mogelijk kunnen genieten van de gestucte muren, echter kan een beetje geduld een hoop ellende besparen. De meest ideale temperatuur om het stucwerk te laten drogen is ongeveer 20 graden. Maak je de ruimte te warm door de verwarming ongewoon hoog te zetten of zelfs gebruik te maken van een heater of kachel dan wordt de kans op scheuren in het stucwerk een stuk groter. Dit zou uiteraard zonde zijn van de moeite die je erin gestopt hebt en de kosten die het stucen met zich mee hebben gebracht. In de meeste gevallen zal het stucwerk een dag per aangebrachte millimeter moeten drogen. Een paar dagen wachten kan je jarenlang plezier geven. Het herstellen van de scheuren brengt namelijk veel werk met zich mee. In veel gevallen zal je de scheuren en oneffenheden blijven zien.

Schimmelvorming stucwerk

Ook de volgende veelvoorkomende fout heeft te maken met het niet juist laten drogen van het stucwerk. Naast scheuren kunnen hierdoor namelijk ook schimmelplekken ontstaan. Om dit te voorkomen is naast geduld ook de juiste ventilatie van groot belang. Stilstaande lucht is de boosdoener in dit geval, dit kan leiden tot schimmelplekken waar je niet snel meer vanaf kan komen. De vochtige lucht van de pas gestucte muren moet afgevoerd kunnen worden. Het is daarom belangrijk dat er wat ramen opgezet worden waardoor de vochtige lucht de ruimte kan verlaten en frisse lucht de ruimte in kan komen. Zijn er geen donkere plekken meer zichtbaar in het stucwerk dan is het stucwerk voldoende opgedroogd. Pas dan kunnen uw meubels en eventuele versieringen aan de muur gehangen worden.

Soorten stucwerk

Als laatste tip raden we je aan zeer goed na te denken over de stijl van je stucwerk. Zoals je wellicht op hebt gemerkt in de voorgaande tips is het stucen van je muren een behoorlijke klus waar veel geld en tijd in gaat zitten. Het zou dus zonde zijn als je snel uitgekeken bent op de stijl en kleur van het stucwerk. Er zijn veel verschillende typen stucwerk met allen hun eigen voor- en nadelen. Denk hierbij aan spackspuiten, sierpleister, schuurwerk of een van de luxere vormen van stucwerk zoals beton ciré of leemstuc.

Uitbesteden stukadoorswerk

Uiteraard is het ook mogelijk het stucwerk uit te besteden. Dit kan je een hoop moeite besparen. Daarnaast wordt er vaak garantie geboden op het geleverde stucwerk. Wil je toch zelf aan de slag dan is het alsnog verstandig een professional in te schakelen voor tips en adviezen met betrekking tot onder andere je ondergrond en de ruimte. Hij kan je passende tips geven om je te behoeden voor veel voorkomende fouten.